Toit ja inspiratsioon

18. oktoober, 2011

Sünnipäev on tulemas, tahaks kõiki millegi uue ja põnevaga üllatada. Toredad kliendid on õhtustama tulemas, pakuks midagi uut ja üllatavat. Aga kust saada inspiratsiooni? Mis see uus ja huvitav võiks olla? Uus maitsekombinatsioon juba tuntud roale, teistmoodi serveering, uus toiduvalmistamise tehnika? Usun, et kõik, kes ise süüa valmistavad – olgu siis kodus või restoranis – on olnud aeg-ajalt sama dilemma ees.

Internett on lõputu ideede allikas, samuti ajakirjad ja kokaraamatud. Tihti on aga nii, et uut retsepti katsetades ei ole tulemus üldsegi mitte nii tore ja põnev, kui pildil lubatud. Tihti on retseptides ka vead sees, eks seda ole me kõik kogenud. Mis siis aitaks? Minu jaoks on olemas tegelikult vaid kaks hästitöötavat varianti, kust inspiratsiooni ammutada.

Esimene soovitus on väga lihtne ja pealegi maitsev. Käige söömas. Nii tunnustust pälvinud restoranides, aga ka sõprade-sugulaste juures, kus pererahva toiduhuvi ja –oskused on ennast tõestanud. Nautige ja uurige, kuidas tippkokad (või tuttavad ja ka kolleegid) toidule on lähenenud. Mis maitseaineid on lisatud või kas neid on üldse, millist temperatuuri ja valmistamisviisi on kasutatud ning kas praetud on õli või võiga. Kuidas erinevad tekstuurid omavahel sobima panna. Ja nii edasi.

Inspiratsiooni saab ka tippkokk, kui külastab oma konkurentide restorane. Ja seda isegi siis, kui taldrikul olev rahuldust ei paku. Ka negatiivne kogemus on kogemus. Samas – iial ei või teada, kuidas kolleeg võib hoopiski üllatada. Proovige ise järele! Minge restorani Nero ja sööge Andrus Laaniste toitu. Ja siis minge Tammuri tallu ja sööge seda, mida Erki Saar valmistab. Rääkimata juba restoranidest Ö või Chedi, Korsaar või MEKK või Neh. Ja siis sõitke Põhjaka mõisa. Meie rikkus ongi see, et meil on nii palju erinevaid, omanäolisi ja põneva käekirjaga kokki.

Õppige lahkama taldrikul olevat kooslust. Jah, algul võib see tobe ja isegi häiriv tunduda, sest see võtab aega ning toidu maitse võib algajal hoopis ununeda. Aga iga harjutamine teeb meistriks. Üsna varsti märkate, et selline mõtlemine muutub harjumuseks ning ei sega enam üldse ka toitu tõsiselt nautimast. Ja, mis peamine, teie maitsemeel muutub treenituks ning uued ideed tulevad robinal. Toidumaailm avardub tohutult! Võtke oma pere ja ka sõbrad kampa, sest sellisest arva-ära-millest-see-toit-koosneb-mängust võib saada päris tore seltskondlik ning ühendav harrastus.

järgneb...


Vaata ka teisi artikleid