Toit, inspiratsioon ja Madrid Fusión

26. oktoober, 2011

Teine soovitus kannab pealkirja Madrid Fusión. 24.-26.jaanuaril 2012 kogunevad juba kümnendat korda kokad, ajakirjanikud ning toitlustustegelased üle kogu maailma Madriidi, et arutada toidutrende, uusi tehnikaid ja võimalusi. International Summit of Gastronomy ehk Madrid Fusión on see koht, kust kindlasti saab uusi ideid ja inspiratsiooni nii tippkokk kui ka lihtsalt toiduhuviline.

Tegu ei ole üldse mitte fusion-köögi propageerimisega vaid kokandusega üldse. Rahvustoitudest molekulaargastronoomiani, kui täpsem olla. Pealegi pööratakse igal aastal suuremat tähelepanu mõnele huvitavale rahvusköögile-piirkonnale ning see on tõeliselt arendav.

Kogu suurüritus toimub Hispaania Kaubandus-Tööstuskoja poolt korraldatuna, kuid Turismiamet, Hispaania riik ise, regioon ja munitsipaliteet on samuti korraldajate seas. Tegemist on tohutu promotsiooniüritusega kogu Hispaania toitlustusele, mille hulka loen siinkohal ka tööstuse ja muidugi veinitootjad. Aga kaasatud on ka tippkokad kogu maailmast, keda suure huvi ja põnevusega kuulatakse. Ainsad, kes alati kohal ja laval oma tegemistest räägivad, on sellised maailma tipud (ja hispaanlased) nagu Ferran Adriá, Juan Mari Arzak ja Andoni Luis Aduriz. Pole midagi öelda – Hispaania kokad on lihtsalt praegu maailma tipus ning neil on, mida öelda (ja kõigil teistel kuulata ja õppida). Kõik teised tippesinejad aga vahetuvad ja seetõttu on alati põnev kuulata-vaadata. Kõikide esinejate kohta võite rohkem infot saada veebilehelt http://www.madridfusion.net ja samas on toodud ka nende poolt läbi aegade demonstratsioonidel valmistatud roogade pildid koos retseptide ja valmistamisjuhenditega. Soovitan tingimata vaadata, sest tegu on tõesti pea kõigi maailma paremate kokkadega.

Kolm päeva kestval tihedal arutelul, demonstratsioonidel ja esinemistel tuleb infot tihti nii palju, et pärast oled kui puuga pähe saanud. Siis ongi hea vahepeal külastada Hispaania veinitootjate väljapanekut ehk Fenofusióni, kus saab degusteerida ligi sadat veini. Väga hea koht Hispaani veinindusest üldpildi saamiseks ja ka maitsemeele harjutamiseks, muide.

Päevad on tegelikult kõik sama ülesehitusega – suures saalis kokkade presentatsioonid, mis kuvatakse ka kahele suurele ekraanile. Kogu jutt tõlgitakse hispaania ja inglise keelde läbi kõrvaklappide. Paralleelselt toimuvad vähem kuulsate kokkade presentatsioonid messihallis, mida aga kahjuks ei tõlgita. Küll aga saab kaamera abil päris hea pildi, mis toimub. Lisaks kõigele veel valitud Hispaania tootjate mess, kus samuti on paljugi põnevat vaadata-maitsta.

Järgmise aasta teema on The Gates of the Future. Kuna programm pole veel üleval, siis täpselt öelda ei oska, mida oodata. Tavaliselt saab kogu kava üles novembri lõpuks ja siis on ka paras aeg ennast kirja panna. Üks on aga kindel – inspireeriv on see kindlasti. Pealegi jäävad õhtud vabaks, et siis Madriidi toitlustuskohtadega tutvuda. Mitu head päeva ideede hankimiseks, mida siis juba ise arendama hakata. Nii kodus kui ka restoranis.

Tähtis on järgmisel aastal ise kohal olla, sest õppida, vaadata ja kuulata on tõesti palju igal kokal või ka koduperenaisel, kes natukenegi areneda tahab. Väga kasulik kogemus, tean omastkäest.

Kohtume söögilaua ääres. Pole oluline, kas see asub Eestis või Hispaanias.

Fotod: Madrid Fusión, http://www.visitmadrid.com ja erakogu


Vaata ka teisi artikleid