Restoran River – peidetud saladus Pirita jõe kaldal

23. January, 2014

Pirita jõeäärset restorani River ei ole tagasihoidliku sildimajanduse tõttu just lihtne leida, kuid Regati hoones tegutsevasse uude restorani on tee üles leidnud toiduhuvilised juba kaugemaltki kui Tallinnast.

Meie kõrvallauas einestas näiteks Eestisse paariks päevaks tulnud vanapaar Ameerikast, kes leidis restorani sealt juhuslikult mööda jalutades ja oli toitudest nii suures vaimustuses, et peakoka „vaibale kutsus“.

Riveri peakokk Orm Oja on küll noor, kuid pannud restoranidest Egoist, No. 9 ja Chedi saadud pagasi najal kokku toiduvaliku, mis suutis üllatada nii ameeriklaste kui ka meie laudkonda juba avaroogadest alates.

Tagasihoidlikul, ent väljapeetud tumedal kiviplaadil serveeritavad eelroad pakkusid elamust nii silmale kui kõhule. Peedi carpaccio (€ 6.90) sisaldas õhukesi punase ja kollase peedi viile ning krõbedaid peedikrõpse erinevate kastmetega. Bruschetta valik (€ 5.60) osutus tõeliselt rikkalikuks plaaditäieks, mis sisaldas kanamaksapatee’d, metsaseenetartari, suitsukana vahtu, sibula- ja peedimoosi, röstitud silmusid, lõhe gravlax’i ja tumedat ciabatta-laadset kadakaleiba. Saades teada, et lauas on ka vaid taimse toidu sööjaid, ei olnud peakokal probleemi bruschetta valik neilegi sobilikuks teha ning kivist vaagnal toodi lauda kohale metsaseenetartar ning erinevaid, klassikalisi ja vähemklassikalisi pestosid ja õhulist mädarõikakastet. Eelroogadest suutis üllatada ka pealinna restoranides justkui kohustuslikuks saanud kitsejuustu salat (€ 7.10): röstitud juustule oli tõstetud mahlane-magus tomati-vanilje moos, mis pikantse juustumaitsega igati hästi haakus.

Toidud valmistatakse algusest lõpuni Riveri köögis kohapeal, mistõttu on loomulik, et toidu lauale saabumist tulebki pisut kauem oodata võrreldes näiteks nende restoranidega, kus taldrikutel poolfabrikaatidest valmistatav söök. Pikemast ooteajast andis (koos eelmainitud põhjendusega) viisakalt märku ka teenindaja. Ooteajal oli tore nautida nii jõevaadet kui ka lauale toodud sooja saiakest päikesekuivatatud tomati-jogurti võiga, üle pudistatud kaunite peedikrõmpsu tükkidega.
Pearoogadest pälvisid meie tähelepanu esiteks risotod – neid saime maitsta nii puravike kui sparglitega (€ 7.90). Mõlemad risotod olid tõeliselt kreemised riisiroad, milles tuntavalt krõmpsud sparglitükid ja lihavad seenetükid. Pappardelle’d (€ 7.50) olid köögis valminud eeskujulikult al dente’na, kuid päikesekuivatatud tomatitest ja ürtidest koosnevale kaste jäi maitselt pisut ühekülgseks. Penne kana ja juustuga (€ 8.50) ei olnud mitte tavapärases koorekastmes, vaid suviselt rohekas tänu koore sisse segatud värskele pestole.

Liharoogadest soovitas teenindaja menüüvälise roana marmorsteiki antrekoodist (€ 15.90), milles liha kolm nädalat soolapadjal laagerdunud. Mahlane medium küpsetusastmega lihatükk oli sellise valmistamismeetodi tõttu väga intensiivse maitsega – tõeline maiuspala hea liha austajale. Aromaatne part seesamipliinide ja kurgi julienne’ga ploomikastmes (€ 13.50) maitses küps ja magusa alatooniga kastme alt võis aimata pardi krõbedat maitset. Kergelt kuumutatud, aga krõmpsuvad köögiviljad täiendasid rooga kenasti, kuid veidi nätskete pliinide asemele võiks leida krõbeda struktuuriga alternatiivi.

Kuigi toiduportsud olid tavapärase à la carte restorani kohta üsna suured, mahutasime oma kõhtu ka pisut magusat. Šokolaadi trio (€ 5.50) koosnes tumeda šokolaadi koogikesest, šokolaadimullast ja –mousse’st, milledel boonuseks vaniljejäätis, küpsised ja mõned suvemarjad. Sorbeelt ja jäätisevalikult (€ 4.50) oleks nii maitselt kui serveeringult pisut rohkem oodanud – restorani eel- ja pearoad olid ootused lihtsalt niivõrd kõrgeks seadnud.

Restorani sobilikult esinduslikule toiduvalikule vastas ka väljapeetud ja korrektne, kuid samas lihtne sisustus ning läbimõeldud detailid (näiteks jõe käänulisust meenutavad pisut lainelised söögiriistad, jõe-teemalised küünlad ja menüü kujundus). Meeldivale olemisele aitas kaasa ka muusikavalik, mis oli parajalt rahulik ja ka piisavalt vaikne, et lauakaaslased rahulikult vestelda said. Sobivalt tähelepanelik ja meeldiv oli restorani teenindus. Heledapäisel ettekandjal oli meeles sööjate toidueelistused eelmisest külaskäigust ning samuti ei jäänud piiga hätta koostisainete ja kohati ehk pisut peenutsevate menüükirjete selgitamise ega sobiliku veini soovitamisega.

Kokkuvõtteks – meeldiv uus hea toidu koht.

Edu tegijatele!
Eva Palu (vabalaud.ee külaline)

River


Check other articles